Okresní soud v Chrudimi

Pokyn předsedy přísl. JS SPR 546/2007

Pokyn předsedy přisl. JS SPR 546/2007

Okresní soud v Chrudimi

Všehrdovo náměstí čp. 45, Chrudim, PSČ 537 21, IČ: 00024953

telefon: 469 66 97 11, fax: 469 66 97 51                                        

 e-mail   posta@osoud.chr.justice.cz

 

Spr 546/2007

 

P o k y n

předsedy Okresního soudu v Chrudimi

příslušníkům justiční stráže vykonávajícím službu u vchodů do budov okresního soudu k zajištění kontrol vstupujících osob.

 

 

Podle § 22 odst. 3 zákona č. 555/1992 Sb., o Vězeňské službě a justiční stráži České republiky, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon") stanovím :

 

Článek 1.

 

1)  Příslušníci justiční stráže místní jednotky provádějí kontrolu všech osob  vstupujících (i opakovaně v jednom dni) do budovy okresního soudu s využitím technických prostředků, které mají k dispozici, a to za účelem zjištění, zda vstupující osoby neporušují zákaz podle § 7 odst. 1 zákona č. 6/2002, o soudech a soudcích, ve znění pozdějších předpisů.

 

    Tyto kontroly se nevztahují na :

a)      soudce a zaměstnance Okresního soudu v Chrudimi,

b)      soudce a zaměstnance Krajského soudu v Hradci Králové a okresních soudů v obvodu Krajského soudu v Hradci Králové, prokáží-li se  služebním průkazem,

c)      státní zástupce Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové a Okresního státního zastupitelství v Chrudimi, prokáží-li se služebním průkazem,

d)      příslušníky Policie ČR ve službě, prokáží-li se služebním průkazem,

e)      pracovnice Městských úřadů v Chrudimi a v Hlinsku, odboru sociálních věcí a zdravotnictví, oddělení péče o rodinu a dítě, prokáží-li se služebním průkazem.

f)       příslušníky Vězeňské služby ČR ve službě, prokáží-li se služebním průkazem,

g)      zaměstnance střediska PMS v Chrudimi, prokáží-li se služebním průkazem,

h)     advokáty se sídlem advokátní kanceláře v obvodu Okresního soudu v Chrudimi, advokátní koncipienti a zaměstnanci těchto advokátních kanceláří, pokud jsou příslušníku justiční stráže osobně známí,

i)       notáře se sídlem notářského úřadu v obvodu Okresního soudu v Chrudimi, notářští koncipienti a zaměstnanci těchto notářských úřadů, pokud jsou příslušníku justiční stráže osobně známí.

 

2)  Při provádění kontrol osob vstupujících do budovy okresního soudu se příslušník justiční stráže řídí zákonem a Instrukcí Ministerstva spravedlnosti ze dne 28.2.2006, č.j. 60/2006-SM, o justiční stráži.

 

3)  Při styku s osobami, které vstupují do budovy okresního soudu, vystupuje příslušník justiční stráže vždy taktně, slušně a ohleduplně.

 

4)  Pokud se kontrolovaná osoba odmítne podrobit kontrole, příslušník justiční stráže ji vyzve, aby posečkala u hlavního vchodu a ihned informuje předsedu soudu, příp. místopředsedkyni soudu, nebo příslušného předsedu senátu. Dále se řídí a postupuje podle jejich pokynů.

 

5)  Odmítne-li se kontrolovaná osoba podrobit kontrole s využitím dostupných technických prostředků, tj. detekčního rámu a ručního detektoru kovu, a učiní-li případně nabídku podrobit se pouze osobní prohlídce a fyzické kontrole zavazadla, příslušník justiční stráže je povinen takovou osobní prohlídku a fyzickou kontrolu zavazadla osoby vstupující do justičního objektu realizovat.

 

6)  V případě, že se kontrolovaná osoba odmítne podrobit jakékoli kontrole, tzn. jak kontrole s využitím dostupných technických prostředků nebo osobní prohlídce a fyzické kontrole zavazadla, příslušník justiční stráže ji vyzve, aby posečkala u hlavního vchodu a ihned informuje předsedu soudu, místopředsedkyni soudu a jedná-li se o osobu předvolanou k soudnímu jednání, též předsedu příslušného senátu, který osobu předvolal. Dále se řídí a postupuje podle jejich pokynů.

           

 

Článek 2.

Tento pokyn, kterým se současně ruší předchozí příkaz značky Spr 209/2004 ze dne 2.2.2004, nabývá účinnosti dnem 22.3.2007.

 

V Chrudimi dne 22.3.2007                                                          

                                                 JUDr. Pavel Esser

          předseda

Okresního soudu v Chrudimi