Krajský soud v Ostravě

Probační a mediační služba

Zprostředkovává alternativní způsoby řešení konfliktů v trestním řízení pro pachatele a poškozené. Probační a mediační služba byla zřízena k 1. 1. 2001 zákonem č. 257/2000 Sb. a funguje jako organizační složka Ministerstva spravedlnosti, která spolupracuje s orgány činnými v trestním řízení a dalšími jednotlivými institucemi, které mají spojitost s konkrétním případem.

 

Pracovníci probační a mediační služby nabízí možnost pomoci za předpokladu aktivní partnerské spolupráce ze strany klienta. Závěry směřované k uplatnění alternativních způsobů řešení jsou často výsledkem společného vyjednávání, postup řešení musí být v souladu s právními normami.

  •  Možnosti pro pachatele

Výsledky jednání může soud nebo státní zástupce zohlednit ve svém rozhodování a např. zastavit Vaše trestní stíhání, uložit alternativní trest, nebo trest zmírnit.

  • Možnosti pro poškozeného

Vaše informace z jednání může soud nebo státní zástupce zohlednit ve svém rozhodování a přispět k Vaší rychlejší a účinnější náhradě škody.

 

Probační dohled - jedná se o specifickou alternativní sankci spojenou s odnětím svobody, spočívající v povinnosti obviněného či odsouzeného klienta být v průběhu zkušební doby v součinnosti s probačním pracovníkem, který dohlíží na jeho chování a plnění omezení a povinností, které bylyuloženy soudem, nebo ke kterým se klient zavázal.

Mediace - je metoda řešení konfliktů, při níž osoba, která zaujímá vyvážené postavení ke všem stranám sporu (mediátor), pomáhá nalézt přijatelné řešení dané situace s přihlédnutím k oprávněným zájmům účastníků sporu a společnosti.